Witte Relenspad
Loopt parallel met Beukheuvel, langs zuidelijke bosrand van de Brede Zeyp. Ligt volledig in het Koningsbossenpad en maakt deel van de GR12.

Het leven in de omgeving van de Brede Zeyp  wordt vele jaren, rond 1890, beheerst door de bende van Witte Relens. Witte Relens en ook broer Zwarte Relens, zijn de schrik van de bewoners. Verhalen die de ronde doen:

Op een ander moment woonde hij in een soortgelijk hol in de bossen van de Brede Zeyp. Dit zijn de bossen op grondgebied Koningshooikt. Nadat hij daar de vlucht moest nemen voor de politie, kon men een beschrijving noteren van zijn ondergrondse woonst: een hol onder de grond van verschillende vierkante meter met een strozak (om op te slapen), een hoofdpeluw en mondvoorraad bestaande uit spekvet en brood. Wanneer hij zijn hol verliet, legde hij takken en mos op de opening. Hij had de uitgegraven grond van zijn hol op zowat honderd meter van zijn hol weg gedragen. Zo trok de juiste plaats van zijn verblijf minder de aandacht. Waar hield de Witte Relens zich mee bezig? De overlevering weet dat hij zijn voedsel op hoeven stal en dat hij bij gelegenheid ook wel andere zaken meenam. Anderzijds was bij de politionele instanties ook bekend dat hem meer in de schoenen werd geschoven dan hij in werkelijkheid had gedaan. Toch had hij wel veel streepjes op zijn kerfstok staan.

Witte Relens zou ook van op het dak van boerderijen en langs de schouw met een haak drogende hespen stelen. De brakkenier Witte Relens heeft zeker geen   voorbeeldig gedrag getoond en lijkt op zich geen aanleiding om er een pad naar te noemen. Maar de naam verwijst naar een spannende periode in de geschiedenis van het Waverwoud en vooral van dit gebied Brede Zeyp.

ANDERE TRAGE WEGEN